Vita Raden

01 Parti från Vita Raden står det på detta postkort från okänt årtal. 02 Vita Raden, Utansjö Broadway vid seklets början. De tre nedersta raderna revs senare och flyttade högre upp i samhället. Den infällda bilden visar fotografen Arthur Näsström och jag antar att det är han som har tagit fotot. Arthur Näsström var född 1904 och dog 1979 i Hägersten. Bilden har publicerats i Nya Norrland någon gång i början på 1970-talet. 03 Åke Gerhard i sin sjömanskostym och mamma Olga sittande till vänster med övrig släkt och vänner. Fotot från Åke Gerhard genom änkan Inger Viberg, Utansjö. 04 KGF under 1930-talet. Åke Gerhard miten i det bakre ledet och här skall även Gustav Åström finnas med då det var dessa pojkar som bildade sin eget lag KGF. "Käcka Grabbars Förening" då de inte fick spela med de stora pojkarna. Läs mer om det under UAIF och Gustav Åström. Fotot från Åke Gerhard genom änkan Inger Viberg, Utansjö.
05 Vid rivningen av Vita Raden 1976. De s.k. arbetarkasernerna som uppfördes 1898-1899 som var en av Norrlands äldsta arbetarbostäder. Fotot från Åke Gerhard genom änkan Inger Viberg, Utansjö. 06 Alma Åkerlund, hustru till Bernhard Åkerlund, och mamma till Majken Åkerlund som gifte sig med Åke Gerhard. Fotot från Åke Gerhard genom änkan Inger Viberg, Utansjö. 24 Bernhard Åkerlund, make till Alma Åkerlund, pappa till Majken Åkerlund. Fotot från Åke Gerhard genom änkan Inger Viberg, Utansjö. 07 Ett stort tack till Inger Eriksson i Vallentuna som har identifierat alla utom två av dessa personer. Fr. v: Okänd, Dagny Granlund (*1908, gift med Ture Larsson), Rut Larsson (*1902, gift med Einar Hedbom), Karolina Jonsdotter (*1876, gift med Gunnar Larsson), Sten Ankarstrand (*1899, gift med Anna Olivia Larsson), Gunnar Larsson (*1896, gift med Karolina Jonsdotter), Gunnar Gerhard Larsson (*1894, gift med Olga Karlsson), okänd, Olga Karlsson (*1895, gift med Gunnar Gerhard Larsson), Ture Larsson (*1905, gift med Dagny Granlund), Einar Hedbom (*1898, gift med Rut Larsson) och Anna Olivia Larsson (*1900, gift med Sten Ankarstrand). På bilden saknas Vera Larsson (*1896, gift med Nordlander) och Ingers mamma Gunborg Larsson (*1913, gift Dahlberg). Fotot från Åke Gerhard genom änkan Inger Viberg, Utansjö.
08 Majken Adelé Åkerlund(1922-1984) poserar. Gift med Åke Gerhard Larsson 1949 4/6. Fotot från Åke Gerhard genom änkan Inger Viberg, Utansjö. 27 Majken Åkerlund poserar i unga år och är troligen i 40-talets början. Fotot från Åke Gerhard genom änkan Inger Viberg, Utansjö. 09 Helge och Maj-Britt Sjödin poserar. Fotot från Mona Nixon, Vålånger. 10 Helge Sjödin poserar. Fotot från Mona Nixon, Vålånger.
11 Henny Andersson poserar. Fotot från Mona Nixon, Vålånger. 12 Vinter i Vita Raden och här poserar Helge Sjödin. Fotot från Mona Nixon, Vålånger. 13 Helge Sjödin i mitten tillsammans med bekanta inför skidturen. Fotot från Mona Nixon, Vålånger. 14 Syskonen Larsson med Gunnar till vänster. Fotot från Åke Gerhard genom änkan Inger Viberg, Utansjö.
15 Ishockeybanan bör flyttas. Den är i vägen för bygget av nya pappersbruket. Del av artikeln "Utansjö - ett samhälle i förvandlin"' från Nya Norrland den 22 september 1979. 16 Utansjö är ett gammalt brukssamhälle med relativt gammal arbetarstam, men visst finns det ungar. De lekande barnen poserar framför Vita Raden - en del av de arbetarbostäder som skall rivas. Del av artikeln "Utansjö - en bruksidyll som skall försvinna" från Örnsköldsviks Allehanda den 5 februari 1972. Fotnot: Artikeln skrevs av Larik, Lars-Åke Åkerlund från Utansjö. 17 'Vita Raden', de gamla bostadshusen kommer att försvinna allt eftersom vi får nya lägenheter, säger överingenjör Olov Nilsson. Del av artikeln "Utansjö bruk sätter rekord. Omsätter 100 miljoner i år" från Västernorrlands Allehanda den 2 oktober 1974. 19 Majken Åkerlund okänt årtal, möjligen slutet på 30-talet. Bilden ser ut att vara tagen på baksidan av Vita Raden men jag är inte riktigt säker på detta. Huset till höger som knappt syns ser ut att vara ett hus från raden. Jämför gärna bild nr 20 som ser ut att vara taget från samma plats. Fotot från Åke Gerhard genom änkan Inger Viberg, Utansjö.
20 Majken Åkerlund sittande på sparken med två okända. Troligen början av 40-talet. Fotot från Åke Gerhard genom änkan Inger Viberg, Utansjö. 21 Okänd person och årtal. Det ser ut att vara från Vita Raden av huset till höger att dömma. Men då är frågan vad det är för hus i bakgrunden då den ser ut att vara av annat utförande än de övriga. Efter konsulterande med Ivar Olsson i Karlshamn, kom vi fram till följande 2009-12-14: Kort nr 18 och 20 Vita raden. Du har helt rätt Tony. Korten är tagna mellen hus 11 och 12 framför köksfönstret till Hjalmar Isaksson. Det stämmer bättre när man studerar kort nr 18 och 20 samtidigt. Jag tänkte inte på att kranen uppfördes 1927. En annan detalj är Majkens ålder. Jag tror att hon var född kring 1920 och i så fall kan inte korten vara från Vita radens nedre del. Om jag har rätt om Majkens ålder så torde korten vara från mitten av 30-talet. Den skog som skymtar i bakgrunden är björkallén som fanns på Vita radens baksida. Syns tydligast på kort nr 17. Med ovanstående kommentarer är jag övertygad om att hushörnet som syns på kort nr 20 tillhör hus nr 12 och husgaveln i bakgrunden är 3-an. Förråd och vedbodar för boende i 3-an syns bortom 3-an. En liten detalj. Åke Gerhards farmor och farfar bodde i nedervåningen som syns på fotot av 3-an. Grannar till oss. Kommentarerna till kort nr 18 blir desamma frånsett att de byggnader som skymtar mellan 12-an och 3-an är utedassen för boende i 3-an och där bakom taket på förråd och verbodar för boende i 1-an. Tänk dig Tony att lämna sängvärmen en tidig morgon för dassbesök när utomhustemperaturen kanske var minus 35-40 grader. Fotot från Åke Gerhard genom änkan Inger Viberg, Utansjö. 22 Om det är Åke Gerhards bil är jag osäker på och likaså bilmodellen. Kanske någon kunnig inom detta område? Vilka sitter på motorhuven? Är det dasset som skymtar i mitten i bakgrunden? Håkan Olsson i Vålånger har meddelat 2009-12-24 att bilen är en Dodge av årsmodell 1939. Fotot från Åke Gerhard genom änkan Inger Viberg, Utansjö. 23 Vita Raden i början av 1970-talet. Från vänster Kristina Sandlund, Karin Nyberg, dotter till Reinert och Elsy Nyberg, Bentye och 'Basse' Thomassen. Meddelat 2010-02-15 av Siw Kallin, Härnösand. Fotot från Elsy Nyberg, Utansjö.
25 Helge Sjödin som nr två från vänster men namnen på de andra är för mig okänt. Helges dotter Mona Nixon i Gammellandet meddelar den 10/1 2013, att mannen med den svarta kepsen bredvid honom är Arne Nyholm och längst till höger i bild Rune Andersson. Rune är en bror till Henny Andersson. Fotot från Mona Nixon, Vålånger. 26 Flickan med sparken är okänd men kan mycket väl vara Majken Åkerlund i sina unga år. Fotot från Åke Gerhard genom änkan Inger Viberg, Utansjö. 28 Okänd kvinna poserar. Skulle kunna vara bakom Vita Raden och troligen på 40-talets början. Fotot från Åke Gerhard genom änkan Inger Viberg, Utansjö. 29 Majken Åkerlund poserar. Troligen början på 40-talet. Fotot från Åke Gerhard genom änkan Inger Viberg, Utansjö.
30 Majken Åkerlund till höger med bekant. Fotot från Åke Gerhard genom änkan Inger Viberg, Utansjö. 31 Sara Sjödin poserar på gårdsplanen. Fotot från Mona Nixon, Vålånger. 32 Det bör vara jag (Nils Göran Sjöqvist) som sitter längs till höger eller längs till vänster, Björn Lundberg till vänster i högra gungan och Sune Wårdahl stående tillsammans med en flicka i fronten. Vilka övriga kan vara vet jag inte. Det verkar som om bilden är tagen där 'Nya Kontoret' står med Vita Raden till höger och då är det tidigt 50-tal. Knappast en EU-godkänd lekplats av idag. Fotot från Nils Göran Sjöqvist, Helsingborg. 33 Parti över Vita Raden #2 får man väl säga om denna bild. Jämför gärna med bild nr 1 som är från ett brevkort. Bilden tagen i mitten eller slutet på 1920-talet. Fotot från Solbritt Westberg, Härnösand.
34 Bilden sannolikt tagen i samband med flytten av husen 1, 2 och 3. Lägg märke till timmerbuntarna i bakom husen och till vänster i bild skymtar ena spåret av den stora timmerbommen. Här ser vi också vart hus nr 1 har stått. Bör i så fall vara omkring 1927-1928. Fotot från Solbritt Westberg, Härnösand. 35 Här har man klättrat upp i timmerkranen för att få en fin vy över Vita Raden. Här kan vi skymta att hus nr 1 är längre upp i raden, kanske lite svårt att se... Lägg märke till Salongen och till höger om den, den stora byggnaden som jag antar var verkmästarbostaden? Omkring 1927-1928. Fotot från Solbritt Westberg, Härnösand. 36 Rester av ett garage till vänster och källaren. Det stod närmast till 12:an men jag tror att den som hade själva garaget, bodde i huset ovanför. 37 Ur annan vinkel.
38 Bilden på dessa två glada damer är Anny Sjöberg och Hulda, troligen 1940-talet. Fotot från Solbritt Westberg, Härnösand. 39 Här kan det antingen vara inför flytten av hus nr 3 eller så under radens bostadsreparationer år 1937. Tror då att den kan vara Vita Radens nummer 4, där Edvin Danielsson bodde på denna gavel innan han flyttade till Sibirien. Fotot från Solbritt Westberg, Härnösand. 40 I fotoalbumet står det "Anta" och "Sola", vilket borde vara Anders och Solvig Nilsson. Fotot från Adié Nilsson, Härnösand. 41 Anita Höglin luktar på blommorna en sommardag 1951. Fotot från Adié Nilsson, Härnösand.
42 I bakgrunden ser vi del av den stora timmerkranen och då är bilden tagen, som ni förstår, längst ner i Vita Raden. Här har man tagit en skön paus i det gröna och det ser ut som att det skulle vara en grammofon mellan de båda herrarna. Det ser ut att kunna vara Alf Melin i mitten. Fotot från Magge Dahlqvist, Timrå. 43 En för mig okänd kvinna poserar. Möjligen släkt med Åke Gerhard Larsson och troligen från 1950-talet. Fotot från Åke G Larssons, Utansjö, fotoalbum. 44 På den här bilden ser vi framsidan på ett av husen i Vita Raden och jag tycker det är en fin bild på hur de såg ut. Majken Åkerlund poserar. Fotot från Åke G Larssons fotoalbum. 45 Mannen till vänster i bild är Edvin Danielsson och de övriga okända. Här sitter de och tar igen sig nedanför slaskhon till höger i bild. Den ser mera ut som en lekstuga eller något annan trevlig liten byggnad. Skulle också tro att de sitter på slänten nedanför 4:an någon gång på 1940-talet. Fotot från Solbritt Westberg, Härnösand.
47 Okänd man. Fotot från Mikael Kallin, Timrå. 48 Elisabeth Kallin och Eva-Marie Hägglund. Fotot från Mikael Kallin, Timrå. 49 En vacker sommarbild från Vita Raden men vilka personerna är på bilden är ännu obekant. Troligen slutet på 1930- eller under 1940-talet skulle jag tro att fotot är ifrån. Fotot från Mikael Kallin, Timrå. 50 Ett mycket fint foto på tre bandyspelare och jag skulle tro att det är 12:an i bakgrunden eftersom det fanns en fotbollsplan här uppe på sommaren och då rimligtvis för skridskor vintertid. Vilka det är på bilden är för mig okänt men det ser ut att kunna vara Reniert Nyberg i mitten. Fotot från Ulla-Britt Järledahl, Vålånger.
51 En dotter till handlanden Elmqvist på Konsum. Foto från Mary Scherman, Utansjö. 101 Den äldre flickan är Marianne Eriksson. De andra är Nordlander och bodde över Bergström i Veda. Marianne var dotter till Hildur och radioreparatör John Eriksson. Foto från Barbro Olofsson, Kalix. 104 Thure och Margit Nässlander. Fotot från Barbro Olofsson, Kalix. 114 Anna och Helge Nässlander i Hälledal. Fotot från Barbro Olofsson, Kalix.
103 Våren har kommit till Vita Raden. Vilket nummer tillhör detta, 13? Fotot från Barbro Olofsson, Kalix. 105 Barn på trappen i vårsolen(?). Fotot från Barbro Olofsson, Kalix. 109 Thure Nässlander matar duvorna. Bror till Knut Nässlander. Fotot från Barbro Olofsson, Kalix. 112 Interiör från köket, här med Maud Nässlander och fotot omkring 1970. Fotot från Barbro Olofsson, Kalix.