Mörtsal

01  Här bodde min farmor och farfar Elsa (1910-1997) och Bror Björk (1905-1977). Trädet som syns på bilden stod kvar länge även då brobygget var klart men nu är det inte kvar. Går man runt idag på tomten finns gamla tegelpannor kvar samt en nivåskillnad med mur kvar som små riktningsmärken på var huset en gång stod. Adressen då var Mörsal Pl 1223. Fotot från Helena Björk. 02  Dyngkasa på torpet i Mörtsal. Numera 'Möörks' som vi kanske känner det mest? I alla fall jag... Namnen till bilden är Berit (Wassberg), Mary och Ture Wassberg, Nils-Gunnar Fälldin, Holger, Lenader och Uno Jonsson. Stående från vänster som nr 2 är Uno Jonsson som sedan blev kranförare åt Härnösands Kranlyft. Längst ut till höger står Ture 'Tusse'. Fotot från Berit Möörk, Härnösand. 03  Kramkalas på vedbacken. Ture till vänster kramar om frugan Mary men de övriga är okända. Fotot från Berit Möörk, Härnösand. 04  Själv bodde jag i huset man skymtar lite av på bilden. Det var väl en telefonväxel långt bak i tiden dit folk gick för att ringa. Han som byggde det huset på 20-talet hette Frisk om jag inte minns fel. Senast som bodde där var Ståhle d v s mina föräldrar. För övrigt min gamla merca man ser på bilden. Bilden måste vara tagen i början på -90 talet, skulle tro -92. Meddelat 2012-01-30 av Andreas Ståhle, Täby. Michael Lindberg meddelar också att det är deras förra hus som de köpte av Elsa Björk.
05  Tant Andersson i Mörtsal men vem var denna tant? Någon som känner till henne och vart låg detta hus? Är det möjligen vid Smörbrunn eller uppe vid järnvägen? Fotot från Maggie Dahlqvist, Timrå. 06  Michael Lindberg meddelar att Magna-Mari Jonsson (f. Andersson 1921-1990) bodde i detta hus. Hon var gift med Kjell Egon John Jonsson (1924-1977) och har sonen Kjell Anders. Huset låg bakom Björks. Fotot från Åke Gerhards änka, Inger Viberg, Utansjö. 07  Slåttana i Mörtsal bör vara under 1960-talets tidigare hälft. Mannen till höger är Åke Östman och kvinnan Maj-Britt. De båda barnen är ingrid och Roland som var sommarbarn i Mörtsal. Fotot från Berti Möörk, Härnösand. 08  Här har man tagit sig tid att posera under slåtterarbetet i Mörtsal. Mannen som sitter på är Tusse Vassberg och hans hustru(?) till vänster? De övriga för mig okända. kan det vara makarna Andersson till höger? Fotot från Berit Möörk, Härnösand.
09  Huset i Mörtsal vid nuvarande Båthamn där Valter Grääs och hans syskon bodde med sina föräldrar. Fotot från Valter Grääs, Skellefteå. 10  Släkten Hagström och Grääs samlad. Vart bilden är tagen har jag ingen uppgift på, möjligen i Vita Raden. Fotot från Valter Grääs, Skellefteå.